Wednesday, November 2, 2011

AL-INSYIRAH:)

Bismillahirrahmanirrahim:)


Surah AL-INSYIRAH bermakna PENGLUASAN yang menceritakan perihal melapangkan dada Nabi Muhammad SAW. Surah ini termasuk kategori surah-surah MAKKIYAH yang diturunkan sesudah surah Al-Dhuhaa. Mengandungi 8 ayat 27 kalimat dan 103 huruf.(ok saya dah check.hee)


Tersebut di dalam kitab Baidhawi bahawa Nabi Muhammad SAW. bersabda:
"Barang siapa yang mengaji surah AL-INSYIRAH ketika dalam kesulitan nescaya dilapangkan Allah ta'ala dadanya (ditenangkan dan dipermudahkan olehNya


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang


Ayat 1 - 8
  1. Tidakkah Kami(Allah) telah melapangkan dadamu (ya Muhammad). (Kini hilangkan daripadamu kerisauan, sehingga kau tenang, rela karena yakin terhadap janji Allah dan pertolongan-Nya).
  2. Dan telah Kami ringankan daripadamu beban-beban yang berat.
  3. Yang memberati tanggunganmu. (Yang berupa tugas menyampaikan risalah wahyu yang diturunkan oleh Tuhanmu, meskipun kau mendapat tantangan dari kaummu).
  4. Dan Kami naikkan (tinggikan) sebutan (nama) mu. (sehingga sebutan namamu selalu disebut di samping nama Allah dalam dua kalimat syahada).
  5. Maka sesungguhnya disamping kesukaran ada kemudahan.
  6. Sesungguhnya disamping kesukaran ada kemudahan.
  7. Maka apabila engkau telah selesai (daripada suatu amal soleh) maka bersusah payahlah (berusaha melakukan amal soleh yang lain pula).
  8. Dan kepada Tuhanmu, berharaplah.


KETERANGAN
Ada ahli tafsir yang mengatakan bahwa melapangkan dada ialah yang terjadi pada malam israa mi'raj ketika Nabi Muhammad SAW. dibelah dadanya untuk ditambah nur iman, keyakinan dan kesabaran.
Abu Said Al Khudri ra berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Jibril datang kepadaku dan berkata: Tuhanku dan Tuhanmu bertanya, Bagaimanakah Aku mengangkat setinggi-tinggi nama sebutanmu? jawab Nabi saw. Allahua'lam. Tuhan berkata: Jika nama-KU disebut maka namamu juga disebut bersama nama-Ku". Anas bin Malik ra. berkata: Ketika Rasulullah saw. duduk dan dihadapannya ada batu tiba-tiba ia bersabda: "Andainya kesukaran datang dan masuk ke dalam batu ini niscaya akan datang pula kelapangan dan masuk ke dalam batu ini untuk mengeluarkan kesukaran itu. Maka tutunlah ayat 5 - 6. (HR: Ibnu Abi Hatim). Abu Hurairah ra. berkata , Rusulullah saw. bersabda: "Pertolongan dari Allah diturunkan dari langit menurut kadar beban keperluan dan turunlah kesabaran menurut kadar ujian musibah. Jika engkau telah selesai dari urusan duniamu maka tegakkan dirimu untuk melakukan ibadah dan kepada rahmat Tuhanmu sajalah engkau tetap berharap".
 Wallahua'lam
(sumber http://soni69.tripod.com/Juz-Ama/94_1-8.html) jazakallahu khairan:)


mood:gembira satu kerja dah siap,moga diberkati dan diberi rahmat Allah, terima kasih x terhingga kepada sesiapa yang membantu..hanya Allah yang mampu membalas:))
mood2:gembira mahu pulang ke rumah,,bercuti semingguu!!yeyyyy!!!!
mood3:gembira dapat berbakti kepada bunga:))) iloveyou bungaaa!terima kasih kerana menghidupkan hari2 saya dan rumet:))
mood4:dapat ilham baru for my future.**alhamdulillah:))
mood5:thankful n grateful.alhamdulillah Allah is my saviour, I LOVE ALLAH:')


Wassalam

Tuesday, October 25, 2011

where is the world now?

Bismillahirrahmanirrahim

Nobody can describe this
only you, and You will know what is the meaning of this
may Allah bless the whole world and the world between us

  only and only if the world is as beautiful as it was before

it is always okay, for Allah has prepared another eternal world after life..and in the end, we will find our place there.....eternally

wassalam

be good to others^^

Bismillahirrahmanirrahim

Sometimes we feel like people keep on pretending in front
sometimes we didnt know how they simply decide without considering others, just to fit their own needs
and at some point we find that it is their way of doing things naturally
and it just us who didnt realize..
what do you expect?
we are all human with weaknesses..

what do you feel?how do you react?what you should do?
it is just a normal life..people are always that way..
from past histories until today and even in the future
such people is there
but maybe not the same person
life goes around in circle right
today you do that to others
the other day u will feel exactly the same of what you have done (to others)..always remember that Allah SWT Maha Adil..
whether its good or bad, just take that and think deeply why is that happen to you:)
dont complain much..just take the lesson!
pengalaman mematangkan fikiran..but if u deal it wisely.inshaAllah
in every single thing that happen to you, just take it positively..as it is planned well by our Creator and He knows what is the best for us..we Love Allah..we are grateful for what You have grant us..Alhamdulillah:))))
pray for your acquaintances, friends and most importantly your family may they always have Allah in their heart in whatever they do..may Allah give all of us His taufiq and hidayah..amin ya rabbal 'alamin.

wassalam

Tuesday, April 12, 2011

true to life

Assalamualaikum wbt

disentap oleh sesuatu yang tidak pasti dari mana, tetapi ia ada. 
melalui kemendungan buat seketika..
setelah kemendungan singgah di negeri sendiri, hujan datang membawa rahmat. 
walaupun hujan seketika, dan panas pula yang datang. 
pelangi pula memunculkan diri untuk mententeramkan hari dan mengindahkan pemandangan. 
datangnya malam memberi ruang untuk mengenal diri setelah siang yang dirasakan sekejap. 
makhluk ada di sekitar 
tetapi makhluk sendiri tidak sedar bahawa ia adalah makhluk. 
sentiasa berzikir dan bertasbih, 
sentiasa menurut perintah, 
sentiasa menderhaka, 
dan turun naik hati mengingatiNya..
semuanya adalah makhluk..

yang indah itu dijaga, yang buruk itu dibuang..bukan mudah melakukan kedua2nya


thousand words to describe-thousand thought perceived

seberapa dalam diselindung, Ada Yang Mengetahui


seberapa besar kepunyaan, tetap pinjaman

sediakan lapangan untuk jiwa di negeri mendatang..semoga berjaya!

*gambar ehsan google

Wassalam

Monday, January 3, 2011

YANNI

Assalamualaikum wbt,

Haa, kali ni aku nak share video skit lah yang secara tiba2 aku terjumpa di youtube. Dah lama dah aku jumpa video ni..skang baru rasa nak share.. Tengah2 tgk video lain, tiba2 ternampak 'nice music yani'. eh nama aku tu, klik la jap..rupanya memang nais habis lah music dia. Aku baru kenal Yanni ni n sebenarnya dia kira famous jgk la dalam kalangan musician. Sekali sekala dengar instrumental music bagus gak untuk rilekskan otak yang penat bekerja..ceh..mentang2 dah intern ni byk kerja kan..hehe..kadang2 kena neutralkan balik kepala yang dah berserabut..n kalau rasa nak ignore cakap2 negative manusia yang x membina, bolehlah layan music kejap.. tapi xleh dgr banyak2 gak..hiburan kena berpada-pada..


p/s: kepada hati..semoga terjaga sentiasa..


sekian,enjoy the vids..


Wassalam